فیستول مقعدی از بیماری های عفونی ناحیه نشیمنگاهی و یک تونل است که دو بخش بدن را به هم متصل می کند. معمولاً این بیماری را با آبسه مقعد اشتباه میگیرند. فیستول و آبسه دو بیمار متمایز هستند. البته در اغلب موارد علت فیستول، آبسه مقعدی است.
بهترین راه قطعی برای درمان این بیماری لیزر است. لیزر سرپایی، بدون درد یا خونریزی فیستول را از بین می برد.
فیستول مقعدی چیست؟
بیماری فیستول (anal fistula) یا ناسور به مسیر، تونل یا ارتباط غیر طبیعی میان دو عضو از بدن که در حالت طبیعی باید از هم جدا باشند، گفته میشود.
به نقل از www.nhs.uk :فیستول چیست؟ منظور از فیستول آنال یا مقعد، ایجاد یک راه یا ارتباطی یا مسیر میان بخشی از روده (معمولاً راست روده) با پوست اطراف مقعد است. نقطه ابتدایی این تونل روده است و با گذر از عضلات مقعدی، نقطه انتهایی آن به پوست اطراف مقعد می رسد.
اجزای بدن در حالت عادی کاملاً مجزا از هم هستند، وقتی این ارتباط ایجاد میشود، ممکن است بافت های بدن نتوانند به وظایف خود به درستی عمل کنند.بنابراین این ارتباط غیر طبیعی بیماری است و باید هر چه سریع تر برطرف شود. در غیر این صورت عوارض شدیدتری برای بیمار ایجاد میشود.
فیلم فیستول مقعدی
مشاهده این ویدئو می تواند به شما در آشنایی سریع تر با این بیماری کمک نماید. پس مشاهده آن را از دست ندهید.
علت فیستول چیست
؟
فیستول علت های مختلفی دارد. اما مهمترین آن آبسه مقعدی است. در حالت طبیعی غده هایی در اطراف روده وجود دارد. این غده ها موادی ترشح می کنند که نقش بسزایی در سلامت بدن ایفا می کنند. اگر به هر دلیلی خروجی این غدد مسدود شود، آبسه تشکیل می شود. آبسه تجمع چرک و عفونت است
اگر بیمار نسبت به درمان آبسه بی تفاوت باشد و یا عفونت آن به طور کامل تخلیه نشود، ممکن است پیشروی عفونت به ایجاد فیستول بیانجامد. از دیگر علل کمتر شایع ایجاد این بیماری می توانیم به موارد زیر اشاره کنیم.
بیماری التهابی روده مثل بیماری کرون
دیورتیکولیت
عوارض جراحی در نزدیکی مقعد
عوارض سل
بیماریهای جنسی نظیر کلامیدیا یا سیفلیس
بیماری های که سیستم ایمنی را ضعیف می کنند، مانند اچ آی وی
سرطان راست روده یا مقعد
آبسه مقعد
زایمان طبیعی
آسیب های ناشی از ضربه
پروکتیت یا التهاب راست روده
علائم فیستول مقعدی چیست؟
با تشکیل فیستول یک زخم به شکل یک مجرای (سوراخ) روی پوست قابل مشاهده است. ممکن است، تشخیص این مجرای برای بیماران مشکل باشد، زیرا معمولاً ورودی فیستول با عفونت پوشانده میشود. پزشک برای تشخیص مجبور میشود، این عفونت را حذف نماید.
دیگر نشانه هایی که همراه با این زخم وجود دارند، عبارتند از :
درد مقعد (احساس درد همراه با دفع مدفوع تشدید میشود.)
خونریزی یا ترشحات خون آبه ای
خروج ترشحات چرکی و خونی
ایجاد برجستگی و تورم در اطراف مقعد
التهاب و قرمزی اطراف مقعد
آبسه های مکرر (آبسه از هم علل و هم علائم این بیماری به شمار می رود.)
سوزش و خارش
تغییر رنگ پوست اطراف مقعد
بوی بد مقعد
تخلیه مدفوع از زخم
از تخلیه خودسرانه عفونت آبسه پرهیز کنید. در برخی موارد آبسه فیستول خود به خود تخلیه میشود و بعد از آن درد بیماران از بین می رود، اما این به معنی درمان فیستول نیست! زیرا در واقع مجرای بیماری هنوز پابرجاست. این بیماران نباید به دلیل از بین رفتن عفونت در درمان تعلل کنند. زیرا بعد از مدتی کوتاه عفونت شدیدتر از مرتبه قبل عود خواهد کرد.
فیستول چیست - مرکز درمان تهران
.